Metakognitiv terapi i København

Hvad er metakognitiv terapi?

Metakognitiv terapi (MCT) er en ny psykologisk behandlingsmetode, som jeg anvender i min klinik i København. Den er særligt velegnet til personer med psykiske lidelser som angst, depression, PTSD og OCD. Metoden har tilmed også god effekt på personer uden diagnoser, der bruger meget tid på bekymringer og grublerier i dagligdagen.

Metakognitiv terapi er særligt godt egnet til personer med:

Posttraumatisk stresslidelse (PTSD)

Obsessive Compulsive Disorder (OCD)

Terapien vil blandt andet bidrage til at:

Du lære at håndtere dine bekymringer og grublerier

Du får følelsen af egenkontrol over din opmærksomhed

Du lære at respondere på dine tanker på den ny måde

Du kan slippe af med timelange grublerier og bekymringsepisoder

Du igen kan have fokus på det der betyder noget for dig

Metoden er udviklet af den britiske professor Adrian Wells (UK), der ud fra sin forskning har udviklet specifikke behandlingsmetoder, der lærer klienten at respondere på sine tanker på en mere hensigtsmæssig måde.

I klinikken i København, arbejdes der ud fra de behandlingsplaner, som Adrian Wells har udviklet på baggrund af sin mangeårige og veldokumenterede forskning.

Det kognitive opmærksomhed syndrom

Metakognitiv terapi tager afsæt i at fjerne det kognitive opmærksomhedssyndrom kaldet CAS (Cognitive Attentional Syndrom), der er årsagen til, at psykiske lidelser opstår, idet CAS blokerer for sindets naturlige selvreguleringsproces. 

CAS består af forskellige uhensigtsmæssige mestringsstrategier til at håndtere svære tanker og følelser. 

De mest almindelige mestringsstrategier er:

  • Bekymringer
  • Fiksering af opmærksomhed på trusler
  • Grublerier
  • Overdreven planlægning
  • Analyse af tanker
  • Tjekkeadfærd
  • Undgåelsesstrategier
  • Monitorering af følelser og symptomer
  • Distraktion
  • Undertrykkelse af svære tanker og følelser

Den forskning der ligger til grund for metoden har vist, at det er vores metakognitive overbevisninger der styrer hvilke mestringsstrategier vi benytter til at håndtere vores tanker. Dermed er de overbevisninger, vi har om vores tanker, afgørende for, om det kognitive opmærksomhedssyndrom aktiveres og psykisk mistrivsel opstår.

Metakognitiv terapi er særligt godt egnet til personer med:

Posttraumatisk stresslidelse (PTSD)

Obsessive Compulsive Disorder (OCD)

Terapien vil blandt andet bidrage til at:

Du lære at håndtere dine bekymringer og grublerier

Du får følelsen af egenkontrol over din opmærksomhed

Du lære at respondere på dine tanker på den ny måde

Du kan slippe af med timelange grublerier og bekymringsepisoder

Du igen kan have fokus på det der betyder noget for dig

Hvordan skiller metakognitiv terapi sig ud?

De fleste andre terapiformer tager afsæt i at arbejde med indholdet i tankerne eller omstrukturering eksempelvis negative tanker. Metakognitiv terapi skiller sig ud ved at man udelukkende arbejder med hvordan der responderes på tankerne, og ikke med selve indholdet. 

Det er derfor ikke vigtig at identificere årsagen til de svære tanker og følelser ved at dykke ned i fortiden. Fokuset i behandlingen er at afdække, hvordan de svære tanker og følelser håndteres nu og her, samt give klienten nye handlemuligheder. 

I den metakognitive behandling deles tanker ikke op i positive og negative, da man antager, at tanken i sig selv ikke er problemet, men mængden tid der bruges på tanken, der er det afgørende. Alle har både positive og negative tanker, men det er langt fra alle, der oplever mistrivsel fordi de har negative tanker.

Formålet med metakognitiv terapi er ikke at undgå negative tanker og ubehagelige følelser, da disse er naturlige processer og en del af livet, på samme måde som positive tanker og følelser. 

I min klinik i København lærer jeg mine klienter, hvordan de kan håndtere svære tanker og følelser, uden at opleve psykisk mistrivsel.

Undgå overhåndtering af dine tanker

I behandlingen arbejdes der med at fjerne CAS og dermed undgå overhåndtering af tankerne, så sindet får fred til at hele sig selv. Tanker og følelser kommer og går, hvis vi blot lader være med at give dem for meget opmærksomhed. CAS fjernes ved at afdække uhensigtsmæssig mestring, samt de metakognitive overbevisninger, der holder CAS i live.  

Målet med behandlingen er at lære klienten, hvordan man kan give de ubehagelige og negative tanker så lidt opmærksomhed, at sindets naturlige selvreguleringsproces kan finde sted, og bearbejde de input der kommer, uden at psykisk mistrivsel opstår.

Sindets evne til selvregulering

I mit arbejde i klinikken i København, oplever jeg at det fokus, metakognitiv terapi har på sindets naturlige evne til selvregulering, er mere aktuelt end nogensinde. Der er en stigende mistrivsel blandt både børn, unge og voksne, som angiveligt bunder i et stigende forventningspres på præstationer og effektivitet, både i skole, på arbejdet og i fritiden. 

Samtidig er der et stigende forbrug af skærmtid og SoMe, som er med til at distraherer os, når vi oplever svære tanker og følelser. 

Dette giver mindre tid til at bearbejde alle de stimuli, vi er udsat for, og langt de fleste bliver overstimuleret i hverdagen. De tanker og følelser der opstår i løbet af dagen, får dermed ikke mulighed for at regulere sig selv. Det efterlader mange med svære tanker og følelser, som ikke bliver bearbejdet løbende. 

Det er nemmere end nogensinde før at blive distraheret hele døgnet og dette sker helt uden bevidsthed om, den undertrykkelse af tanker og følelser der finder sted.

Hvad lærer du i et metakognitivt behandlingsforløb?

I min klinik i København møder jeg mange som helt har mistet evnen til at lade tankerne flyde naturligt, når de slukker for de mange stimuli de har vænnet sig til. Dette resulterer i, at sindets naturlige evne til selvregulering ikke længere fungerer optimalt. Dette giver anledning til en masse bekymringer og grublerier, der føles ukontrollerbare, da de svære tanker og følelser er svære at håndtere uden distraktion.

I metakognitiv terapi lærer du at respondere på dine tanker på en ny måde og dermed genvinder følelsen af egenkontrol af din opmærksomhed, også i perioder med modgang. Dette gøres ved at afmontere de uhensigtsmæssige mestringsstrategier, der står i vejen for at den naturlige selvregulering opstår.
Det anbefales, at der går ca. 1 uge mellem sessionerne i starten af forløbet. Herefter kan der gå lidt længere tid, så der er mulighed for at afprøve og integrere den nye tænkningsstil, mellem sessionerne.

Et metakognitivt behandlingsforløb strækker sig typisk over 6-12 sessioner, men længden varierer efter problemstilling, samt hvor hurtigt den enkelte responderer på metoden.

Hvis du vil høre om du kan have gavn af et behandlingsforløb med metakognitiv terapi, så er du velkommen til at kontakte klinikken i København.

Send en besked

Så vender jeg tilbage hurtigst muligt 🙂

    Menu