Behandling af angst

Hvornår skal angst behandles?

Behandling af angst anbefales, til alle der har symptomer på angst i en længere periode. Selvom man ved en let grad af angstsymptomer kan føle, at man ikke har det dårligt nok til at opsøge hjælp, kan det alligevel være en god ide, da angsten kan forværres, hvis man ikke tager hånd om den. På den måde kan man forebygge at ens tilstand forværres og bliver invaliderende for ens trivsel.

De fleste angstlidelser kan dæmpes ved brug af medicin, men angsten forsvinder ikke nødvendigvis, hvis man ikke også kigger på den bagvedliggende årsag til tilstanden.

Medicin eller ej, vil terapi være til gavn, uanset hvilken angstlidelse man har. I terapien identificeres den bagvedliggende årsag til de symptomer man er plaget af, og der arbejdes med nye handlemuligheder. Dermed forøges chancerne for at blive angstfri – også uden medicin.

Læs mere om de forskellige angstlidelser her:

Typiske symptomer på angst:

Frygt for ulykker

Anspændthed med muskelspændinger

Ængstelse og irritabilitet

Frygt for andre mennesker og sociale sammenhænge

Hjertebanken

Fornemmelse af trykken for brystet

Søvnforstyrrelser

Frygt for ting og og situationer

Vejrtrækningsbesvær/trykken i brystet

Mange bekymringer

Frygt for sygdom og død

Uro og rastløshed

Sløret syn

Rysten og sveden

Hvis du over en længere periode har oplevet flere af disse symptomer, så har du muligvis en angstlidelse.

Hvordan kommer angst til udtryk?

Alle kender følelsen af at være bekymret, nervøs, urolig og bange. Det er følelser, de fleste jævnligt kommer i kontakt når de oplever noget, der trigger deres frygt, men følelserne går for det meste over af sig selv.

Når der er tale om angst som diagnose, så har frygten taget over og tilstanden begynder at styrer og begrænse ens livsførelse, i større eller mindre grad. I disse tilfælde, vil behandling af angst være relevant.

Angstlidelser kommer til udtryk ved en række forskellige fysiske og psykiske symptomer, alt efter hvilken angstlidelse der er tale om.

Der findes forskellige typer for angstlidelser, som kan opleves i forskellige sværhedsgrader. Det er graden og mængden af symptomer, der afgør hvor invaliderende angsten opleves i dagligdagen. Derfor tilgår man også behandling af angst forskelligt.

Hvordan foregår behandling af angst med metakognitiv terapi?

Når man har angst, bruger man mange timer på bekymringer om potentielle, truende eller ubehagelige situationer. Bekymringerne kommer typisk til udtryk ved en række ”hvad nu hvis…” tanker.

I den forskning der ligger til grund for den metakognitive metode, peger man netop på bekymringer, trusselsovervågning og uhensigtsmæssig mestring af tanker og følelser, som hovedårsagen til at angst opstår.

Derfor tager behandlingen afsæt i at lære klienten at håndtere sine bekymringer på en ny måde, samt at afmontere den uhensigtsmæssige mestring. Forskningen viser rigtig gode resultater med at anvende metakognitiv terapi til behandling af angst . I klinikken oplever jeg ligeledes god effekt ved brug af metoden.

Ydermere oplever jeg, at klienterne ofte får den sideeffekt, at de generelt oplever færre bekymringer i deres dagligdag, da den nye måde at håndtere tankerne på, kan overføres til mange andre områder i deres liv.

I metakognitiv terapi overvinder man angsten ved at lære klienten at respondere på sine tanker på en ny måde og dermed genvinde følelsen af egenkontrol af sin opmærksomhed – også når frygten melder sig. Læs mere om metakognitiv terapi.

Et metakognitivt forløb til behandling af  angst strækker sig typisk over 6-12 sessioner. Længden varierer efter problemstilling, samt hvor hurtigt den enkelte responderer på metoden. Det anbefales, at der går ca. 1 uge mellem sessionerne i starten af forløbet. Herefter kan der gå lidt længere tid, så der er mulighed for at afprøve og integrere den nye tænkningsstil, mellem sessionerne. 

Hvis du er blevet inspireret til at prøve metakognitivt forløb, så læs mere på siden her eller book en tid.

Generaliseret angst (GAD) – kendetegnes ved bekymringstanker og uro i kroppen

Symptomerne ved generaliseret angst (GAD) minder om de samme som ved andre angstlidelser. De fleste oplever anspændthed, uro i kroppen, muskelspændinger, svimmelhed, hjertebanken, søvnbesvær mm. I GAD er symptomerne blot til stede det meste af tiden.

GAD er kendetegnet ved mange bekymringstanker og en generel uro i kroppen. Alle kender til bekymringer og indre uro, men når bekymringerne tager overhånd, kan det være invaliderende og nedsætte livskvaliteten markant. Derfor anbefales det at søge behandling af angst. 

Bekymringstankerne kan omhandle alt fra udfordringer på jobbet og i privatlivet, til katastrofetanker om sygdom, ulykker mm. Bekymringstankerne vil ofte komme til udtryk i ”Hvad nu hvis…” og ”worst case scenario” tanker. 

Bekymringerne er ofte ledsaget af et stort behov for kontrol over daglige gøremål og et stort behov for planlægning, hvor små afvigelser kan medføre ængstelse og kropslige symptomer. 

Frygten for at miste kontrollen over sine bekymringer og de kropslige symptomer, fylder meget for personer med generaliseret angst. Dermed er der tale om angst for angsten, der giver anledning til nye om mere invaliderende bekymringsepisoder.

Da bekymringerne kan medføre koncentrationsbesvær, kan det være svært præstere på jobbet og i skolen. Det er ikke ualmindeligt at have andre angstlidelser sammen med generaliseret angst. Hertil er det ikke ualmindeligt, at depression forekommer sammen med en angstlidelse og omvendt. Hvorfor det er relevant at søge behandling af angst, så det ikke udvikler sig.

Det ses ofte, at personer der lider af GAD, ikke selv opfatter deres tilstand som en diagnose, men nærmere anser sig selv som ”den bekymrede og ængstelige type”. Bekymringerne kan derfor blive anset som et personlighedstræk, som man ikke kan ændre på, frem for et udtryk for en angstlidelse. 

I og med at symptomerne er til stede det meste af tiden, og i mange tilfælde over en lang årrække, er der ikke noget mærkeligt i, at man anser dem som en del af ens personlighed.

Hvis man gerne vil af med sin angst og sine mange bekymringstanker, er der dog stor hjælp at hente ved at opsøge professionel hjælp, da man ved at arbejde med måden man håndterer sine bekymringer på også vil opleve at de kropslige symptomer aftager.

I klinikken bruger jeg metakognitiv terapi til behandling af angst.

Panikangst – kendetegnes ved en tilstand af voldsom angst, der opstår pludseligt

Der kan være mange årsager til at panikangst opstår. Typisk vil et anfald opstå ovenpå en periode med stort pres på arbejdet, problemer i familielivet, stress eller ved sygdom. Hos andre opstår anfaldene af mere uforklarlige årsager, men fælles er, at de opstår pludseligt og føles meget voldsomme. I alle tilfælde vil behandling af angst være med til at afhjælpe tilstanden.

Der hører en række kropslige symptomer til et panikangstanfald, der oftest starter med en følelse af ikke at kunne trække vejret, hjertebanken, kvælningsfornemmelse, svimmelhed, rysten, koldsved eller hedeture. Herudover kan det føles som om man ikke kan bevæge dele af kroppen, fx arme og ben, og der kan opstå mundtørhed, kvalme, trykken for brystet, samt andre kropslige symptomer. 

Selvom et anfald som regel kun varer et par minutter, så er det forbundet med stort ubehag, da det kommer pludseligt og med en stor intensitet. De fleste der lider af panikangst har følelsen af at miste kontrollen både fysisk og psykisk, med tanker som ”Jeg kan ikke trække vejret, måske dør jeg”. 

De første gange man oplever et panikangstanfald, er det ikke ualmindeligt at man tror, at man fejler noget fysisk og opsøger læge, da symptomerne kan forveksles med eksempelvis et hjerteanfald. Hvis man er i tvivl om der er tale om angst eller fysisk dysfunktion, så skal det selvfølgelig altid undersøges hos lægen, for at udelukke at symptomerne ikke skyldes fysisk dysfunktion, da behandling af angst kun tager afsæt i at afhjælpe tilstanden.

Der er stor forskel på hvor hyppigt angstanfaldene opstår, samt i hvilken kontekst. De fleste anfald opstår uden for hjemmet, hvilket kun er med til at gøre frygten for anfaldene endnu større. I og med de fleste angstanfald opstår i det offentlige rum, udvikler de fleste også angst for at opholde sig i transportmidler, butikker mm, af frygt for at de ikke kan komme væk, hvis anfaldene opstår. 

Dette resulterer i undgåelsesadfærd, der gør, at man kun opsøger disse steder, når det er højest nødvendigt og hermed starter den negative spiral. Selvom man undgår situationer, hvor man frygter et anfald vil forekomme, så bruges der meget energi på at planlægge hvordan man undgår nye angstanfald. På den måde holder man liv i tilstanden, og risikoen for et nyt anfald er dermed meget større.

For mange udvikler panikangsten over tid til helbredsangst eller dødsangst, da de fysiske symptomer kan være meget kraftige og føles livstruende. Det er muligt at slippe af med panikangst og jeg vil anbefale behandling af angst, så den ikke begrænser ens livsførelse.

I klinikken bruger jeg metakognitiv terapi til behandling af angst.

Social angst (SAD) – kendetegnes ved en overdreven frygt i sociale sammenhænge

Social angst (SAD) ses oftest i situationer, hvor man skal præstere og andre kigger på én, hvor man frygter at fejle i andres nærvær.

Der er stort fokus på, om andre lægger mærke til de kropslige symptomer som opstår når man er nervøs, såsom rødme i hovedet, sved, rysten på hænderne mm. Der udvikles derfor en række uhensigtsmæssige strategier, der har til formål at forsøge at skjule angsten. Dette betegnes som “sikkerhedsadfærd”. 

Mange personer med SAD fremstår meget stille og bliver ofte opfattet som generte. Det ses dog også, at personer med social angst kan fylde og snakke meget, for at dække over usikkerhed og ubehag, der opleves.

SAD ses i mange grader – lige fra slet ikke turde at gå ud og være bange for alle sociale sammenhænge, til at være centreret til specifikke situationer. I alle tilfælde kan det være med til at begrænse ens dagligdag på jobbet, på studiet og i fritiden. Det er min anbefaling at søge behandling af angst, da den ofte udvikler sig over tid.

De fleste mennesker har oplevet ubehaget ved at være nervøse, men det er langt fra alle der udvikler social angst. Når man lider af SAD fylder frygten for, at fremstå synligt nervøs uhensigtsmæssigt meget og man bruger meget tankevirksomhed på, hvordan man tror andre opfatter og tænker om en.

Efter man har været i sociale sammenhænge, bruges der ligeledes meget tid på at efterrationalisere, ved at evaluere og analysere på egen adfærd og formåen. Selvom man i situationen kan have følt succes, så kan denne hurtigt vendes til nederlag.

For at undgå at lave ”fejl” og få for megen opmærksomhed, tilegner mange sig en sikkerhedsadfærd, hvor de forsøger at undgå situationer, hvor de føler sig usikre. Dette medfører ofte en social tilbagetrækning, der skaber afstand andre, som mistolker adfærden som afvisende. Dermed opnås en anden effekt end tiltænkt, da formålet først og fremmest er at undgå opmærksomhed. I behandling af angst får du hjælp til at identificere dine uhensigtsmæssige mestringsstrategier og hjælp til at finde en ny måde at begå dig i sociale sammenhænge. 

Det store selvfokus kan gøre det svært at koncentrere sig om indholdet, når man skal præstere foran andre, hvilket ofte fører til flere fejl og en ringere præstation. Dermed fodres angsten for at fejle og giver grobund for en ny lavine af bekymringer om hvad andre tænker om én. På den måde kan de uhensigtsmæssige mestringsstrategier være med at vedligeholde og i mange tilfælde forværre angsten.

Det er muligt at slippe af med social angst og jeg vil til enhver tid anbefale at man opsøger hjælp og sætter sig selv fri af angsten, så man ikke begrænser sig selv fra potentielle livgivende begivenheder og relationer.

I klinikken bruger jeg metakognitiv terapi til behandling af angst.

Helbredsangst (HA) – kendetegnes ved overdreven optagethed af symptomer på sygdom

Vi kan alle opleve en frygt for at fejle noget alvorligt fra tid til anden, men oftest er det fordi vi hører om andre, der har fået konstateret kritiske sygdomme eller fordi vi mærker uforklarlige symptomer. 

Frygten forsvinder i størstedelen af tilfældene efter nogen tid, når tankerne om sygdomme kommer lidt på afstand eller vi har været til lægen og fået bekræftet at vi ikke fejler noget alvorligt.

Personer der lider af helbredsangst formår ikke at få tanker om sygdom på afstand, men bruger tværtimod en stor del af dagligdagen på bekymringer om sygdom. For at være sikker på at der ikke overses vigtige symptomer, bruges der meget tid på at mærke efter kropslige symptomer, der kan være mulige tegn på alvorlig sygdom. Behandling af angst er ofte nødvendigt, for at komme angsten til livs.

Helbredsangst drives af frygt for ikke at reagere i tide på symptomer, der kan føre til alvorlig sygdom. Almindelige kropslige symptomer tolkes som mulige tegn på alvorlig sygdom. Derfor er der ofte mange lægebesøg og undersøgelser forbundet med angst for sygdomme. 

Det kan give en kortvarig ro at få bekræftet at man ikke fejler noget, men så snart der mærkes et nyt symptom vil angsten komme tilbage, og frygten for at lægen har overset noget vigtigt, vil igen tage over. Angsten kan omhandle specifikke områder af kroppen, men kan også omhandle en optagethed af de kropslige symptomer mere generelt.

Paradoksalt nok kan HA i sig selv frembringe kropslige symptomer, som kan tolkes som tegn på sygdom, hvorfor symptomerne ikke går væk, selvom lægen ikke kan finde tegn på sygdom. Dette resulterer i en ond spiral, der forstærker de kropslige symptomer, samt nye symptomer kommer til – og sygdomsangsten dermed forstærkes. Derfor er det relevant at søge professionel hjælp til behandling af angst, uanset omfanget.

De fleste frygter at blive alvorligt syge, men det er ikke alle, der udvikler angst for sygdomme. Dette kan forklares ved den onde spiral, man kommer ind i, når man først har fået fikseret sin opmærksomhed på symptomer, der kan være tegn på alvorlig sygdom. Ligeledes er monitorering af kropslige symptomer, der kan være tegn på sygdom, et centralt element i helbredsangst, som er medvirkende til at holde liv i tilstanden.

HA kan også omhandle bekymringer for at ens nærmeste bliver syge, så det er andres helbred, der er i fokus, frem for ens eget. 

Det skal dog understreges, at hvis man har tydelige tegn på alvorlig sygdom, så skal man altid opsøge læge og få det undersøgt. Hvis man er i tvivl om der er tale om angst eller fysisk dysfunktion, så skal det selvfølgelig altid undersøges hos lægen, for at udelukke at symptomerne ikke skyldes alvorlig sygdom, da behandling af angst kun tager afsæt i at afhjælpe tilstanden.

Med metakognitiv terapi er det muligt at slippe af med helbredsangst og jeg vil til enhver tid anbefale, at man opsøger hjælp og sætter sig selv fri af angsten.

I klinikken bruger jeg metakognitiv terapi til behandling af angst.

Menu